Hur du håller dig frisk och undviker doktorn

Ingen gillar att vara sjuk, ha ont, feber och tvingas tillbringa tid hemma från arbetet. Alla blir förr eller senare sjuka i olika sjukdomar men genom att ha hälsosammare vanor kan man undvika vissa sjukdomar samtidigt som andra sjukdomar blir lindrigare. Det innebär att man slipper svåra besvär och därmed inte behöver uppsöka en läkare. Att leva hälsosamt är inte bara ett bra skydd mot virus och bakterier utan gör också att man får en bättre livskvalité. Ett hälsosamt leverne gör att man orkar mer och blir starkare i kroppen och därmed enklare klarar av att stå emot eller hantera olika sjukdomar.

Om man inte klarar av att övergå till ett hälsosammare leverne själv så finns det många organisationer runt om i Sverige där du kan få hjälp. Hos dessa organisationer kan du tillsammans med andra träna och få kostråd för ett hälsosammare liv. Du kan också få hjälp hos den öppna sjukvården med bland annat kostråd. Är man överviktig är prioritet 1 att gå ned i vikt så att kroppens funktioner enklare kan utföra sitt arbete. Det innebär också många andra fördelar som att man bland annat orkar röra sig mer och därmed träna upp kroppens fysik och få en bättre andning. Att få en bättre andning ger blodet bättre syresättning vilket är mycket viktigt då kroppen ska besegra infektioner men också viktigt för hjärtat och kroppens blodsystem.

Äta hälsosam mat

Att äta hälsosam mat behöver inte betyda att man måste äta mat som man inte tycker om. Det finns massor av mat som är både god men som också hjälper kroppen att bli friskare. Om man är överviktig kan en diet göra att man går ned i vikt och därmed få ett bättre immunförsvar mot sjukdomar. En diet kan också göra att man lindrar eller till och med botar vissa sjukdomar som exempelvis hjärtproblem och diabetes. Att äta hälsosam mat behöver inte alltid innebära stora förändringar utan det finns många tips på vegansk mat som är mycket god. Det kan räcka med att äta mer grönsaker, yoghurt eller att minska intaget av godis, läskedrycker och andra livsmedel som innehåller mycket socker

Träna kroppen

Beroende på ens livssituation finns det olika sätt att träna sin kropp. Genom att gå promenader istället för att ta bilen och att ta trapporna istället för hissen är enkla saker alla kan göra för att få en friskare kropp. Man kan också börja med olika aktiviteter som sport, dans eller börja träna på gym. Det innebär att man behöver sätta av tid för sin träning men i gengäld kommer kroppen snart att belöna en för ens slit. Genom att ha en mer vältränad kropp står man bättre rustad den dagen man blir sjuk. Kroppens funktioner som bland annat andningen kommer att göra kroppens immunförsvar starkare och mer effektivt då det ska besegra virus och bakterier. Dessutom kommer kroppen att må mycket bättre, även då man inte är sjuk, vilket också gör att man får ett bättre liv och kanske till och med ett längre liv.

Nedan hittar du en video för hur du kan börja träna om du inte är erfaren:

Lämna en kommentar

55 + = 63