Så fungerar det med landstingets psykologer (kostnad/kompetens etc.)

Om du vill träffa en psykolog finns det många sätt att välja på. Att kontakta landstingets psykologer genom att ringa till din vårdcentral är en bra idé. Du kan även välja att söka privat vård för dina psykiska problem.

I den här artikeln ger vi dig all information du kan tänkas vilja ha om hur det fungerar med att gå till landstingets psykologer, kontra psykologer som arbetar i privat regi.

 

Så kontaktar du landstingets psykologer

  1. Kontakta din vårdcentral via telefon. Alternativt kan du ringa till 1177, som i sin tur ger dig rådgivning och tips gällande var du kan söka vård.
  2. Du får oftast träffa en läkare vid första skedet. Hon kan remittera dig vidare till en psykolog om hon tycker att du är i behov av psykoterapi. Du kan även bli vidarebefordrad till en specialistsjuksköterska inom psykiatri, alternativt en samtalsterapeut. Värt att notera är att du kan söka hjälp på vilken mottagning du vill, oavsett var du bor i Sverige.
  3. Bestäm hur du vill träffa din psykolog. Det är vanligt att man besöker psykologen på hans mottagning, men det går även bra att träffa landstingets psykologer via videosamtal eller via internet.

 

Vad kostar det att bli behandlad av landstingets psykologer?

Det kostar i regel omkring 200 och 400 kronor per tillfälle att träffa en psykolog som arbetar för landstinget. Den exakta kostnaden beror på den patientavgift som tillämpas i ditt landsting. Du behöver aldrig betala mer än högkostnadsskyddet på 1 150 kronor/år.

 

Vad kostar det att kontakta en psykolog online via landstinget?

Att träffa en psykolog online via landstinget kostar vanligtvis mellan 100 och 200 kr. Om din psykolog är ansluten till landstinget betalar du aldrig mer än högkostnadsskyddet på 1 150 kronor/år, oavsett hur ofta du kontaktar din psykolog.

 

Så kontaktar du en privat psykolog

  1. Sök efter en bra psykolog på nätet eller fråga vänner om tips. Vi vill slå ett slag för Din Psykolog där du får möjlighet att chatta med legitimerade psykologer mot en veckoavgift på från 399 kr. Värt att notera är att Din Psykolog får ersättning av landstinget, vilket är den huvudsakliga anledningen till att deras tjänst är lågt prissatt.
  2. Byt psykolog om du inte är nöjd. Det finns nämligen väldigt många psykologtjänster och psykologmottagningar att välja på.

 

Läs mer: Så fungerar det med privat sjukvård i sverige

 

Vad kostar det att bli behandlad av en privat psykolog?

Avgiften för privat psykoterapi via en regelrätt mottagning ligger i regel på mellan 800 och 1 500 kronor per timme. Det finns även digitala tjänster med psykologer som arbetar i privat regi, men samtidigt får ersättning av landstinget. Priset där är ofta mellan 100 och 500 kr/besök.

 

Är det säkert att privata psykologer kan sin sak?

Ja, då psykolog är en skyddad titel kan bara legitimerade psykologer kalla sig för det. Värt att notera är att du bör försäkra dig om att den psykolog du träffar är legitimerad av Socialstyrelsen. En auktoriserad, certifierad, diplomerad eller ackrediterad terapeut är inte samma sak som en legitimerad psykolog.

Om du vill kontrollera att den psykolog du träffar verkligen är legitimerad rekommenderar vi att du kontaktar Socialstyrelsen.

 

Kan jag få en jourtid hos en privat psykolog?

Du kan inte får en jourtid hos en privat psykolog, då psykologer i privat regi arbetar under andra förutsättningar än inom den offentliga sjukvården. Privata psykologer har aldrig någon akutmottagning, så kontakta den offentliga vården om du behöver en akuttid.

Lämna en kommentar

− 6 = 1