Kan du låna pengar som sjukskriven?

Som sjukskriven kan det ibland vara nödvändigt låna pengar om exempelvis frysen eller bilen skulle gå sönder.

Men hur är det egentligen, kan man ta lån som sjukskriven i Sverige?

Den frågan och fler svarar vi på i den här artikeln.

 

Kan du låna pengar med sjukersättning?

Ja, du kan låna pengar med sjukersättning, det vill säga om du är sjukskriven. Det finns nämligen långivare som betraktar sjukersättning eller sjukpenning från Försäkringskassan som en inkomst när du ansöker om lån hos dem.

 

Att låna pengar som sjukskriven (med arbete)

Om du är tillfälligt sjukskriven, det vill säga om du exempelvis har brutit benet och har ett arbete att komma tillbaka till, då blir du sannolikt beviljad ett lån. Långivaren vet i detta fall att du har en fast anställning, och således också en bra återbetalningsförmåga.

  • När du är sjukskriven med arbete kan du i regel bli beviljad såväl snabba lån och privatlån.

 

Att låna pengar som sjukskriven (utan arbete)

Om du inte har något arbete kan du i regel bara välja på en typ av lån, det vill säga SMS-lån (eller snabblån) som i sin tur beviljar i princip alla. Du har alltså svårt att bli beviljad lån mot en låg ränta, men du får åtminstone ofta ta ett lån.

  • När du är sjukskriven utan arbete kan du i regel bli beviljad snabba lån.

 

Att låna pengar med aktivitetsersättning

Du kan ofta låna pengar när du går på aktivitetsersättning, men den exakta mängd pengar du får låna bestäms av din egentliga inkomst. Aktivitetsersättningen är i många fall endast ett tillägg som du får utöver ditt arbete, så förutsättningarna för att få lån är individuella.

  • När du går på aktivitetsersättning kan du i regel bli beviljad både snabba lån och privatlån.

 

3 exempel på långivare som beviljar lån till sjukskrivna

  • Sambla, som kan ge dig lån mot en ränta på från 2,95 %.
  • Klara Lån, som kan ge dig lån mot en ränta på från 9,84 %.
  • Northmill, som kan ge dig lån mot en ränta på från 4,9 %.

Som låneupplysningssidan Kreditochfinans.se förtydligar är det få av de ovanstående låneportalerna som kan erbjuda dig den absolut lägsta räntan, åtminstone så länge du är sjukskriven.

 

Läs mer: Så mycket kostar en fettsugning

 

Varför använda en låneportal för att jämföra lån som sjukskriven?

När du är sjukskriven är det av särskilt stor vikt att du skaffar ett lån med den lägsta möjliga räntesatsen. När du tar hjälp av en låneportal maximerar du dina möjligheter att bli beviljad ett lån med bra villkor, främst då många långivare tvingas tävla om att ge dig det bästa lånet.

Värt att lägga till är att det är gratis att jämföra lån online, då jämförelseportalerna tar betalt av långivarna och inte av dig.

 

3 alternativ till att låna som sjukskriven

  1. Låna av en kompis. Att låna pengar av någon du känner kan vara en bra idé, men se till att skriva ett ordentligt kontrakt så lånet och alla villkor dokumenteras.
  2. Pantsätt någonting du inte behöver. Hos en långivare som tar emot pantföremål kan du låna så mycket pengar som föremålet är värt i andra hand.
  3. Ansök om stipendium. Det finns ett flertal aktörer som beviljar stipendier åt personer som har det svårt ekonomiskt. En av dessa aktörer är Svenska Kyrkan, som bland annat delar ut stipendier för att personer med svag ekonomi ska kunna köpa julklappar.

Lämna en kommentar

− 8 = 2